Apa Itu Penyakit Kayap?


Hello & Salam beauty untuk si cantik semua! Kak Jane harap semua sihat selalu dan semakin cantik ye. Harini Kak Jane nak ulas topik yang serius sikit lah. Sebabnya baru semalam jiran Kak Jane dok mengadu yang anak buah dia kena kayap dan dia taktau nak buat apa. Kak Jane pun apa lagi, bersuara la hehe. Siap keluarkan entry khas lagi untuk dia dan untuk beauties semua juga. Ha, sebelum tu Kak Jane nak tanya sikit, korang pernah ke dengar pasal kayap ni? Atau dah pernah terkena penyakit kayap?


APA ITU PENYAKIT KAYAP?


Dalam istilah perubatan kayap dikenali sebagai Herpes Zoster. Penyakit kayap ini adalah merupakan penyakit kulit dan saraf yang disebabkan oleh jangkitan Virus Varicella Zoster (VZV). Virus ini dikatakan mula menghuni di badan seseorang pesakit apabila dia menghidap panyakit cacar air atau chiken pox. Selepas chiken pox sembuh,virus berkumpul di pusat saraf. Apabila sistem imunisasi menjadi lemah ia menjadi aktif semula dan mula menyerang urat saraf dan menyebabkan keradangan saraf berlaku.

Penyakit ini boleh terjadi kepada golongan kanak-kanak mahupun golongan dewasa. Virus memang tiada kompromi okay, muda tua dia tak bagi chan!

TANDA-TANDA PENYAKIT KAYAP

Kayap biasa melibatkan satu bahagian badan sahaja dan ia tidak melibatkan banyak bahagian. Lazimnya melibatkan bahagian muka dan dada. 

Tanda-tanda awal penyakit ini ialah :

  • Rasa sakit, kebas dan panas di bahagian urat saraf
  • Demam
  • Sakit kepala
  • Letih,lesu
  • Hilang selera makan
  • Badan rasa sengal-sengal dan bisa-bisa
  • Kulit rasa gatal-gatal
  • Timbul ruam panas
  • Kulit sakit bila disentuh
  • Timbul gelembong-gelembong air di kawasan tertentu kulit

PETUA-PETUA UNTUK MERAWAT PENYAKIT KAYAP

Petua 1
Gunakan daun cili dan kapur makan. Tumbuk atau ramas daun lada serta campurkan sedikit kapur kemudian dan sapukan dibahagian yang terkena kayap. Lakukan 1 hari dua kali pagi dan malam.

Petua 2
Menggunakan daun pokok duit-duit yang ditumbuk hancur kemudian ambil daun serta airnya perahannya dan ditekap pada tempat yang terkena kayap dan bengkung semalaman

Petua 3
Menggunakan daun delima ditumbuk lumat+ bedak sejuk(tanpa pewangi). Tampal kat tempat kayap itu. 3 hari jer dah kering. Tapi makan kena jaga agar cepat baik. Yang penting sekali bila dah baik jangan dikopek parutnya, biarkan ia tanggal sendiri sebab kalau bahagian kulit belum betul-betul kerimg ia akan terluka dan merebak semula

Petua 4
Pucuk daun bunga melur, pucuk daun delima, daun setawar dan pucuk daun mambu. Semua daun ini ditumbuk atau di belender dan di campurkan dengan bedak sejuk dan di bancuh pekat. Di sapu atau tampal pada kawasan terkena kayap.

Petua 5
Ubi larut, tenyeh atau gosok belakang lesung batu pastu ambil pastinya buat sapu di kawasan kayap

Ni serba sedikit petua yang Kak Jane dapat kongsikan dengan semua. Tapi Kak Jane ni sekarang nak jalan mudah dan pintas je. Iyelah dalam sibuk-sibuk dengan aktiviti harian, manalah Kak Jane ada masa nk berpetua yedok? So Kak Jane memang syukur sangat ditemukan dengan NUR'ASIA MAGIC LIPSTICK COLLAGEN. Mudah sangat sebab bukan masalah kayap je, gatal-gatal, ruam, bengkak digigit serangga ataupun luka-luka kecil juga mampu diselesaikan oleh Magic Lipstick ini! Ni Kak Jane share testimoni yang menggunakan lipstik magis untuk penyakit kayap.

TESTIMONI 1: KAYAP DI MUKA

TESTIMONI 2: LUKA TERUK DI BIBIR



Terlalu banyak magis yang mampu NUR'ASIA MAGIC LIPSTICK COLLAGEN lakukan. Order sekarang untuk rasainya. Dah tak perlu risau dengan masalah kulit kerana kewujudan lipstick magis ini mampu merawat selain mencantik dan memungilkan bibir! 




Jumpa lagi dengan Kak Jane next post k! Tunggu apa lagi? Pi order la ni jugak nah beauties! Kalau nak dapatkan Lipstick Collagen Pro Injection dari Nur'Asia ni, boleh like Official Facebook Page Nur'Asia place your order now! boleh whatsapp terus di +60128222839 untuk order. Untung berganda tau beli Lipstick ni!

Comments

Popular posts from this blog

7 Punca Bibir Kering & Merekah

Cara Mengatasi dan Merawat Bibir Kering di Bulan Ramadhan